Handlettering

Handlettering

Handlettering is een creatieve kunstvorm van woorden schrijven gecombineerd met design. Het is meer dan alleen een leuke manier van woorden schrijven, iedereen kan er goed in worden!

 

Materiaal

Voor Handlettering heb je een aantal dingetjes nodig, zoals pennen en potloden. Je kan er zelf voor kiezen wat je gebruikt en wat je fijner vindt. Ga je eerst met potlood een designschetsen of begin je gelijk met een pen? Beginnende met potlood is het slim om eerst een potlood te gebruiken zodat er strakke en lichte lijnen gezet kunnen worden. Daarna kan met een zachter potlood de schets donkerder worden gemaakt. Bij de pennen kan er gekozen worden voor een dunne punt of een bredere penseel pen, met beide kun je een ander soort schetsen maken. Het is dus kijken wat het beste bij jou en je ontwerp past. Heb je daar keuzes in gemaakt dan komt het papier. Een dikker papier of schrijfblok is aan te raden, zodat je zeker weet dat de dikkere stiften er niet doorheen drukken. Met schriften heb je ook nog een ruime keuze in wat je wilt; een schrift met , een schrift met hokjes of een schrift met alleen puntjes (ook wel vaak bullet journal genoemd).

Opwarmen met wat oefeningen

Door eerst wat letters of figuren te oefenen kan er daarna makkelijker een ontwerp gemaakt worden. Een handig iets om te doen als je een ontwerp hebt met tekst erin is om één keer het gehele alfabet op te schrijven in een lettertype die je wilt gebruiken. Als je een schrift hebt zonder , met puntjes of met hokjes , dan kun je met een liniaal wat rechte zetten. Tussen deze kun je oefenen met de a f s t a n d tussen tekens en/of letters. Beginnen met rechte en schuine zetten is een prima begin. Een ontwerp maken ieder begin is moeilijk en van fouten leer je dus ga gewoon uitproberen wat je leuk vindt. Je kunt zelf of vakken maken waar je iets van wilt maken. Uitproberen wat leuk is en wat jouw stijlkan zijn is waar het om bij creatief bezig zijn. Niet alles zal gelijk goed gaan, maar oefening baart kunst!Een ontwerp kan zijn hoe je maar wilt, met wat je er maar bij wilt doen. Wil je een in het ontwerp gebruiken dan kun je die bijvoorbeeld met een leuke kleuromtrekken, zo past het gelijk in je kunst werk.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.