Vliegeren

Vliegeren

Vliegeren is een hobby die voornamelijk gedaan wordt op het strand. Het kan in een weiland, maar dat is niet optimaal. Op het strand heb je genoeg ruimte zonder enige obstakels.

 

Hoe werkt het?

Een vlieger, gemaakt van stof of papier, dat vast zit aan een touw wordt door de wind in de lucht gehouden. Zou je het touw doorknippen dan vliegt de vlieger eerst eventjes mee met de wind en daarna stort het neer. Doordat het touw de vlieger tegenhoudt kan de wind de vlieger laten zweven, wanneer je met de vlieger trucjes probeert kan het zijn dat je vlieger neerstort. Dit kan komen doordat de wind niet sterk genoeg meer is of omdat je touw te los was, er is dus een balans nodig tussen de twee. Er zijn meerdere soorten vliegers en ook meerdere manieren om gebruik te maken van een vlieger.

Varianten van vliegeren

De varianten zijn op vele stranden te beoefenen (doe dit niet zonder een volwassene) De traditionele vlieger (kruisvlieger) Het model van deze vlieger is plat met een frame van stokken. In China worden de mooiste varianten gemaakt, die soms met wat diepte erin op dieren lijken. Je kunt dus je eigen kruisvlieger zelf maken met een zelfbedacht design. Tegenwoordig worden er met meerdere simpele vormen deze vliegers gemaakt, zoals een vlieger die cirkelvormig is.

De bestuurbare vlieger

De doorbraak hiervan kwam in de jaren 80, een vlieger met twee lijnen die je kon besturen. Deze vlieger kun je van links naar rechts besturen, maar je kunt er ook loopings mee maken. Een looping of een salto is een hele draai van de vlieger. Het lijkt dan in de knoop te zitten maar door de vlieger een looping te laten maken in de andere richting maak je de twee lijnen weer vrij.

Kitesurfen

Dit is een soort vliegeren op het water, terwijl je op een kleine surfplank, een kiteboard, staat. De ‘vliegers’ die hierbij worden gebruikt heten ‘kites’. Deze kite-vliegers kunnen zich laten vullen met lucht door de wind of de vlieger-kites worden van tevoren al opgepompt met lucht.

Powerkiten

Dit heeft veel weg van kitesurfen, maar het is een stuk gevaarlijker. De grote vliegers die gebruikt worden zijn gemaakt om veel kracht te kunnen leveren. Dit kan aan een buggy (een strandwagentje), een persoon of een mountainboard. De buggy is een speciaal ontworpen driewieler voor op het strand waar de vlieger aan vast gemaakt wordt.

Bouw je eigen vlieger

Wat heb je nodig: Touw, plastic tas, stokken, plakband en een schaar

1. Knip een plastic tas in de vorm zoals op het plaatje

2. Plak met de plakband de twee stokken aan elkaar

3. Leg de stokken op het uitgeknipte plastic en

plak met de plakband de stokken aan het plastic

4. Maak het touw vast aan de vlieger

5. Knoop een slinger aan de onderkant van de vlieger

 

Feitje: Elk jaar is er een vliegerfestival in Scheveningen!

Gummie

Hallo, ik ben Gummie! Lekker vrolijk, gezellig, knuffelaar, dat zijn kenmerken waar de andere surfkidders mij mee omschrijven en die jij hopelijk ook bij mij gaat ontdekken!