Het zou zomaar kunnen dat jij volgend jaar nieuwe schoolboeken hebt! Wat gaat er veranderen?

Het zou zomaar kunnen dat jij volgend jaar nieuwe schoolboeken hebt! Wat gaat er veranderen?

(Bron: https://unsplash.com/photos/ERb-JXVwAfo)

Als je aan een dokter denkt? Dan zie je waarschijnlijk een man voor je met een witte jas. Maar waarom denk je eigenlijk niet aan een vrouw? Dit heeft voor een groot deel te maken met hoe vrouwen en mannen in de schoolboeken worden neergezet vindt de vrouwenorganisatie Woman Inc. Zij willen dat de schoolboeken moeten worden aangepast. Ben je nieuwsgierig wat er dan gaat veranderen? Lees dan snel verder!

Misschien heb jij weleens een opmerking gehoord dat een meisje, misschien jijzelf wel, ergens niet aan mee mocht doen want het was echt iets voor jongens. Maar als een meisje het leuk vindt om mee te doen, waarom zou dit dan niet kunnen? Zijn er überhaupt echt jongens- en meisjesdingen?

Ongelijkheid tussen vrouwen en mannen

Als je al geschiedenis hebt dan weet je waarschijnlijk al een beetje over vroeger. Bijvoorbeeld dat mannen en vrouwen vroeger totaal niet gelijk waren. De mannen gingen werken en de vrouwen bleven thuis om schoon te maken, eten te maken en voor de kinderen te zorgen. Niks mis mee, als je dat superleuk vindt. Maar de vrouwen die wilden werken, werden eigenlijk gewoon uitgelachen want dat hoorde echt niet.

Nu gaat het gelukkig al veel beter en kun je je niet meer voorstellen dat dit vroeger zo was. Vrouwen kunnen alles worden wat ze willen. Maar er is wel nog steeds ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Stel je voor dat een man en vrouw beide politieagent zijn. Dan is het vaak nog zo dat de man meer verdient dan de vrouw, terwijl ze precies hetzelfde werk doen. Dat is natuurlijk heel gek.

Meisjes die dokter zijn en jongens die zuster zijn is juist supercool!

Daarom bestaat de organisatie Woman Inc. Zij willen ervoor zorgen dat mannen en vrouwen helemaal gelijk worden behandeld. En dit begint al bij de schoolboeken vinden ze. Het kan dus zomaar zijn dat volgend jaar jouw schoolboeken er anders uitzien. Er zullen kleine dingetjes veranderen. Leer je bijvoorbeeld over advocaten? Dan staat er nu vaak een afbeelding bij van een man. En als je iets leert over een zuster dan staat er vaak bij dat het een vrouw is. In de toekomst verandert dit dan.

Wanneer je een jongen bent en je vindt het superleuk om mensen te helpen en verzorgen, dan kan je gaan denken dat het helemaal niet stoer is omdat er een plaatje van een vrouw bij staat. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling!

Het is nog niet helemaal zeker of het doorgaat, want eerst gaan ze het nog overleggen met de mensen die de regels maken in Nederland. Maar wie weet heb jij volgend jaar andere schoolboeken waarin iedereen kan zijn wat diegene wil zijn! Vind jij dit een goed iets of vind je het een beetje overdreven?

Klaas Douma