Hoe komt het dat je misselijk wordt van teveel snoepjes?

Hoe komt het dat je misselijk wordt van teveel snoepjes?

Soms als je heel veel snoept wordt je misselijk. Maar hoe komt dat eigenlijk? 

 

‘Nog één snoepje’ denk je bij jezelf nadat je er al 5 op hebt. Even later heb je opeens een heel misselijk gevoel. Waarschijnlijk toch teveel gesnoept. Misselijkheid is namelijk een teken van jouw lichaam dat er iets niet goed is. Dit kan niet alleen komen doordat je teveel hebt gesnoept maar ook andere dingen kunnen ervoor zorgen dat je een misselijk gevoel krijgt.  

Wanneer je bijvoorbeeld leest in de auto kan je wagenziek worden. Dan word je vaak ook opeens heel misselijk. Ook als je ziek bent of als je iets vies ziet of ruikt dan kan het zijn dat je moet overgeven van de misselijkheid.  

Wat gebeurt er als je misselijk wordt 

Dit komt door een gebied in je hersenen wat ‘het braakcentrum’ wordt genoemd. Braken is namelijk ook wel een ander woord voor overgeven. In snoep zit heel veel suiker en die suikers zijn eigenlijk niet zo goed voor je. Dus als je te veel snoepjes eet, dan komt er te veel suiker in je lichaam wat niet zo goed is 

Dan zegt je lichaam ‘’Ja ho eens even, dit zijn veel meer suikers dan wat ik aan kan’’ en dan vertelt je lichaam eigenlijk tegen het braakcentrum dat hij aan het werk mag gaan. Hierdoor kan je dan last krijgen van buikpijn, je kan een misselijk gevoel krijgen en soms moet je dan zelfs overgeven. 

Bron: https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/het-menselijk-lichaam/hoe-komt-het-dat-je-misselijk-wordt-na-te-veel-snoepen  

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.