Interview tiktokker Jesse van Wieren

Interview tiktokker Jesse van Wieren

Jesse van Wieren wordt steeds bekender in Nederland.

Waar jij hem waarschijnlijk van kent?

Inderdaad: van die filmpjes op TikTok.

 

Naam: Jesse Van Wieren

Leeftijd: 17 jaar

Volgers op TikTok: 350.000

Woont in: Friesland

 

‘’ Stiekem droom je er toch altijd wel een beetje van. Dan zag ik het helemaal voor me. Nu is dat werkelijkheid geworden.’’

We bellen hem op om te vragen hoe het met hem gaat.

Jesse: Het gaat goed ondanks alles wat er nu gaande is in de wereld natuurlijk. Het is wel even wennen. Veel vrienden kan ik nu niet zien, want die wonen gewoon ver weg. Maar ik probeer er het beste van te maken. Ook met de mensen die ik wel nog kan zien. Ik doe veel nu thuis met school, maar dat is ook wennen.

Ik maak nu ook meer TikToks, soms wel drie of vier op een dag. Normaal maak ik er één of twee. Ik zet ze dan in concepten, zodat ik het gewoon kan verspreiden over de dagen dat ik het wel druk heb. Dan komt er toch gewoon iets online.

Je bent inmiddels één van meest bekendste Tiktokkers in Nederland met over de 300.000 volgers, hoe kwam je eigenlijk op het idee om TikTok te downloaden?

Jesse: Door mijn nichtjes eigenlijk. Mijn nichtjes waren bij mij thuis en toen lieten ze dus de app zien. En dacht ik laat ik dat gewoon voor de grap downloaden en een paar vrienden toevoegen. Toen ben ik begonnen met wat filmpjes te maken. Dat is nu dus een beetje uit de hand gelopen en nu mag ik de leukste dingen doen. En dat allemaal in één jaar.

Op welk moment dacht je dit kan weleens uitgroeien tot iets heel groots?

Jesse: Dat was bij mijn tweede video die ik online had gezet. Die werd opeens een kwart miljoen keer bekeken. Maar ik dacht toen nog niet dat dit echt zo groot zou worden. Dat moment kreeg ik eigenlijk pas toen ik denk ik zo’n vijf maanden bezig was. Toen kwam ik ook bij het Creator Network. Op zo’n moment dat een management jou benadert realiseer je je pas dat het serieus is wat je doet.

Je maakt komediefilmpjes, maar ook dansjes op TikTok. Ik kijk echt met bewondering naar zulke dansjes, hoe lang duurt het bij jou om zo’n dansje te kunnen?

Jesse moet lachen.

Jesse: Dat verschilt eigenlijk per dansje. Sommige dansjes zijn heel makkelijk en dat kan ik dan binnen tien minuten. Maar gister had ik bijvoorbeeld eentje en na een uur lukte het me nog steeds niet. Dan ben ik er stiekem wel klaar mee, maar toch wil ik het ook kunnen. Dus dan blijf ik oefenen totdat ik het kan. Uiteindelijk ben je dan toch heel erg blij als het wel lukt.

Ik zie dan ook heel veel jeugd als ze bijvoorbeeld over straat lopen van die bewegingen maken. Het zit eigenlijk de hele tijd in hun systeem. Hoe ervaar jij dat? Heb jij dat ook?

Jesse: Haha oeps, ja dat heb ik dus ook…

Als ik bijvoorbeeld gewoon iets doe of wanneer ik mij verveel, dan begin ik soms een dansje van TikTok te doen. Zo ging ik laatst mijn kamer opruimen en toen kwam er een liedje van TikTok op en dan begin ik automatisch mee te dansen. Maar soms ook als ik buiten ben. Dan betrap ik mezelf erop en dan hoop ik maar dat niemand het gezien heeft.

Op welke video ben je het meest trots?

Jesse: Mijn coming-out video. Die heb ik op TikTok geplaatst en daarmee heb ik eigenlijk verteld aan iedereen dat ik op jongens val. Dat is zo’n verandering in mijn leven geweest.

In die paar maanden daarvoor was er zoveel gebeurd en ik kreeg heel veel leuke berichtjes. Ook uit de interviews die ik deed. En toen dacht ik oké als ik het wil doen, dan moet ik het nu doen. Dus heb ik samen met het Jeugdjournaal die video gemaakt. Ik ben hier het meest trots op omdat ik toch voor mezelf een grens overging.

TikTok wordt eigenlijk nu gezien als een app waar je al je creativiteit in kwijt kan binnen 60 seconden. Maar zitten er ook negatieve kanten aan?

Jesse: Soms krijg je haatreacties of negatieve comments, dat is dan niet leuk natuurlijk. En je levert ook een stukje privacy in, want mensen vinden het leuk om met je op de foto te gaan. Alleen soms gaat het

wel iets te ver. Zoals laatst was ik kleding aan het passen en toen hadden kinderen door dat ik in dat pashokje zat en toen gingen ze onder het gordijn kijken. Dat kan natuurlijk echt niet.

Ik heb ook begrepen dat je nu eigenlijk iets heel leuks aan het maken bent, namelijk een TikTok boek. Kan je daar iets meer over vertellen?

Jesse: Ja we hebben eigenlijk met twaalf Tiktokkers een boek gemaakt, waaronder ook Nova en Jeroen. Hiervoor hebben we allemaal hele lange interviews gehouden, dus je komt nog veel meer over ons te weten.

Ook staan er een heleboel tips in over hoe je bijvoorbeeld meer volgers kunt krijgen op TikTok. Je kan het boek vanaf nu alvast bestellen en vanaf 14 juli ligt het in de winkels.

Over Nova gesproken, hoe heb je haar eigenlijk ontmoet?

Jesse: Grappig dat je het vraagt, ik ben nu met haar.

Jesse roept Nova.

Jesse: Hoe kennen wij elkaar eigenlijk?

Nova: We zagen elkaar eens voorbijkomen op de ForYouPage en toen hebben we elkaar een berichtje gestuurd eigenlijk. En op een gegeven moment vraag je dan of we een keertje gaan afspreken en nu zijn we beste vrienden!

Hoe was kleine Jesse eigenlijk? Wat waren toen jouw dromen?

Jesse: Vanaf kleins af aan wou ik als er verjaardagen waren altijd bij de familie zitten en ik had dan ook altijd het hoogste woord. Ik deed altijd mee aan playbackshows. Toen ik vijf jaar oud was stond ik al mee te playbacken bij de playbackshow in onze buurt.

Ik hield er wel van om in de spotlights te staan. Stiekem droom je er toch altijd wel een beetje van. Dan zag ik het helemaal voor me. Nu is dat werkelijkheid geworden.

Als je een tip zou moeten meegeven aan jouw volgers die ook de droom hebben om groot te worden met TikTok wat zou dat dan zijn?

Jesse: Blijf origineel, heb plezier en wees enthousiast. Geef bijvoorbeeld een eigen draai aan een dansje bijvoorbeeld of bedenk iets grappigs. Zulke dingen helpen erg mee. Maar het belangrijkste, en dat is eigenlijk met alles wat je doet, dat je jezelf durft te zijn.

‘’Blijf origineel, heb plezier en wees enthousiast.’’

Puk

Hallo, mijn naam is Puk en ik ben de creatieve kid van Surfkids.