Waarom eet je taart als je jarig bent?

Foto van Lidya Nada op Unsplash

Waarom eet je taart als je jarig bent? 

Een heerlijke chocoladetaart, een zelfgebakken appeltaart of een simpele tompoes: als je aan je verjaardag denkt dan denk je vaak ook aan taart. Maar wie heeft eigenlijk bedacht dat een taartje erbij hoort om je verjaardag te vieren? 

Wanneer je jarig bent, vier je de dag dat je bent geboren. Maar vroeger werd een verjaardag eigenlijk helemaal niet gezien als iets bijzonders en werd het ook niet echt gevierd. Alleen de Egyptenaren, Romeinen en Grieken begonnen met het vieren van de verjaardag, maar dan alleen die van de goden en rijke mensen.  

 

Verjaardagen zijn speciaal maar taart eigenlijk ook 

Pas later, ruim 200 jaar geleden, in 1800 begonnen de kinderen van rijke ouders in Nederland ook hun verjaardag te vieren. En pas 100 jaar later, dus in 1900, gingen ook de mensen die niet zo enorm rijk waren hun verjaardag vieren. Omdat je verjaardag maar 1 keer per jaar is, is het wel echt iets speciaals. Alleen gebak was in die tijd echt een luxe en om die reden was het ook best duur.  

Een taartje was dus ook iets heel speciaals en daarom zagen ze een verjaardagsfeest als een perfect moment om een taartje te eten. Daarom eet je tot op de dag van vandaag dus taart op je verjaardag.  

Dus de volgende keer dat je een stukje chocoladetaart opsmikkelt, wel echt genieten he?! Want het is eigenlijk best speciaal.  

Gummie

Hallo, ik ben Gummie! Lekker vrolijk, gezellig, knuffelaar, dat zijn kenmerken waar de andere surfkidders mij mee omschrijven en die jij hopelijk ook bij mij gaat ontdekken!