Wat is racisme en wat kan jij doen om te helpen? 

Foto van Koshu Kunii op Unsplash

Wat is racisme en wat kan jij doen om te helpen? 

 Je hebt het misschien al wel voorbij zien komen op het Jeugdjournaal of je ouders hebben het er met je over gehad. Maar mensen zijn best wel boos. En niet omdat ze binnen moesten zitten vanwege Corona, maar omdat ze boos zijn dat er nog steeds racisme is. Dat is misschien een beetje een moeilijk woord, maar wel een heel belangrijk woord.  

Wat is racisme? 

Het betekent namelijk dat mensen anders behandeld worden omdat ze bijvoorbeeld een andere kleur huid hebben. Mensen met een donkere huidskleur worden namelijk minder goed behandeld.  

Bijvoorbeeld: je wilt heel graag een baantje hebben om wat zakgeld te verdienen. Je gaat er samen met een vriend naar toe, want hij wil ook graag een baantje. Jij hebt een donkere huid en je vriend heeft een lichte huid. Wanneer je bij de broodjeszaak aankomt zeggen ze dat ze graag willen dat je vriend daar komt werken en jij niet. Dat is behoorlijk balen, maar dan kom je erachter dat je vriend niet eens goed is in het bakken van broodjes. Waarom hebben ze dan voor hem gekozen? Omdat hij een lichte huidskleur heeft en jij een donkere huidskleur. En dat is dus racisme 

Is racisme ook in Nederland? 

Vooral in Amerika is er nog steeds heel veel racisme en vooral ook veel geweld tegen mensen met een donkere huidskleur door bijvoorbeeld de politie. Maar ook hier in Nederland gebeuren er racistische dingen. Zo leer je waarschijnlijk op de basisschool dat zalmroze de goede kleur is om de huid van je getekende poppetje mee in te kleuren. Dat is iets heel geks, want wit (of in dit geval roze) is niet de enige huidskleur hier in Nederland.  

Wat kan jij doen om te helpen tegen racisme? 

Heel veel mensen zijn dus nu boos en verdrietig dat racisme er nog steeds is. Nu zijn er veel protesten, wat betekent dat mensen de straat op gaan om actie te voeren tegen racisme.  

Wil jij ook graag wat doen? Dat kan heel gemakkelijk! Zoek met je ouders naar kinderfilms of kinderboeken die over racisme gaan. Zo leer je heel goed wat het nu allemaal betekent en wat er allemaal aan de hand is.  Kijk bijvoorbeeld dit korte filmpje waarin ze heel duidelijk alles uitleggen: 

En mocht je racisme een keertje van dichtbij meemaken, probeer er dan gewoon wat van te zeggen. Want licht, donker, geel of paars; het zou niet uit moeten maken wat voor kleur jij hebt. Iedereen is gelijk, laten we dat met zijn allen heel goed onthouden.  

Puk

Hallo, mijn naam is Puk en ik ben de creatieve kid van Surfkids.