IJsmeester

IJsmeester

Een ijsmeester ben je wanneer je weet hoe je het ijs goed koud en in topconditie kan houden. Maar alleen het ijs in goede conditie houden is niet de enige taak van een ijsmeester.

 

Algemene informatie

Een ijsmeester moet zelf natuurlijk wel wat hebben met ijs, schaatsen en winter. Als iemand dat niet heeft dan is diegene daar niet op zijn plek, want in een ijsbaan is het standaard koud. Het aantal mensen in een team van ijsmeesters verschilt per ijsbaan. In Utrecht bijvoorbeeld is er een ijshockeybaan en een semi-overdekte wedstrijdbaan, het team waar je dan in terecht komt is redelijk klein. Er zijn maar 3 ijsmeesters en 3 assistent-ijsmeesters die daar werken en er worden altijd 2 mensen per keer ingeroosterd.

Bezigheden

De naam ijsmeester zegt het eigenlijk al wel een beetje, je bent de meester van het ijs. Dit betekent dat je net als bijvoorbeeld een meester in het onderwijs ergens op moet letten en in de gaten moet houden. Om het ijs goed te houden moet de dweilmachine er geregeld bij gehaald worden. Naast het ijs in topconditie houden wordt er ook verwacht dat een ijsmeester technische klussen rondom de baan aanpakt. Een ijsmeester moet ook vragen van mensen kunnen beantwoorden of hen de weg wijzen.

Een ijsbaan kan zeer lang open zijn op een dag, want de eerste schaatsers staan al op de baan om 7 uur in de morgen. Een ijshockeywedstrijd kan wel tot 12 uur in de nacht doorgaan, dus tot dan zijn de ijsbanen nog open. In de winter is het natuurlijk veel en veel drukker dan in de zomer, sommige ijsbanen zijn dan niet open of maar voor een aantal uren.

Klimaatregeling

In 2016 is er met ijsmeester Beert Boomsma een interview gehouden over het toen nieuwe Thialf. Thialf is een ijsstadion in Heerenveen, Friesland. Beert Boomsma heeft hier een rondleiding gegeven, ook over de klimaatbeheersing die daar uitgevoerd wordt. In de ijshal in Thialf houden de ijsmeesters het ijs in topconditie doordat ze drie klimaatzones hebben gecreëerd. De klimaatzones zijn de publiekelijke ruimtes, de ijsbaan zelf en alles daarbuiten. Mensen die toekijken mogen volgens hem geen invloed kunnen uitoefenen op het ijs, ze noemen dit het luchtgordijn. Alle warmte en stoffen die mensen uitademen wordt opgevangen en boven hun hoofd afgezogen. Droge lucht wordt dan weer teruggeblazen nadat de lucht behandeld en gedroogd is. Dit is voor een ijsmeester ook fijn, want dit betekent minder dweilpauzes met de dweilmachine.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.