Ski-leraar

Ski-leraar

Het beroep skileraar of skilerares is zeer aantrekkelijk voor mensen die skiën als hobby hebben. De opleidingen tot skileraar zijn best wel kort en mogen al gevolgd worden vanaf 16 jaar oud.

 

Vaardigheden en Skills

Er komen best veel dingen bij kijken wanneer iemand een skileraar of skilerares wil worden. Iemand moet graag zijn kennis en passie willen delen over het skiën. Dit beroep vraagt om de volgende skills: motiveren, inspireren en goed communiceren. Dit is nodig om goed te kunnen coachen. Je moet de deelnemers meenemen op een educatief, dus leerzaam trainingsprogramma en hierbij moet je hen kunnen inspireren en motiveren. Ook als een les even een tegenvaller heeft, moet je flexibel zijn. Om eigen trainingsprogramma’s te kunnen opstellen heb je creativiteit, energie en passie nodig. Alle trainingsprogramma’s moeten gecontroleerd zijn. Bij alles wat je doet moet je de veilig-heid van ieder persoon in gedachten houden, hier ben je verantwoordelijk voor.

Opleiding

In Oostenrijk zijn de behaalde Anwärter diploma’s wereldwijd erkend. Tijdens de opleiding ben je de hele dag met skiën bezig. De 10-daagse opleiding is best wel pittig, want het is een korte periode om alles onder de knie te krijgen. Doorzettingsvermogen en goede inzet zullen je helpen. Er zijn skitrainingen in de ochtend, waardoor je een betere skiër wordt, door de geleerde technieken. Om zelf skiles te kunnen geven moet je leren uitleggen, feedback geven en demonstreren. Naast al deze vaardigheden die je leert krijg je ook theorieles in de middag. Deze theorie gaat over veiligheid, skimateriaal en organisatie. Theorie over veiligheid kan bijvoorbeeld gaan over dat een persoon altijd moet weten hoe hij/zij kan remmen of dat naast een piste skiën verboden is. Na zo’n dag is het in de avond tijd om alles met elkaar te bespreken en is er ruimte om aan de coaches vragen te stellen. Het Anwärter diploma is het beginlevel van de opleidingen tot skileraar, wil je verder doorleren dan kan dat. Je kunt dan verder gaan met de Landes opleiding, met dit diploma mag je ook aan skiërs lesgeven die zelf al veel ervaring en kennis hebben.

Feitje!

Je leert tijdens de opleiding ook het toepassen van EHBO! Dat is mooi meegenomen!

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.