De papegaai

De papegaai

De papegaai (Psittaciformes) splitst zich in twee ‘families’, namelijk de Psittaculidae en de Psittacidae. In deze twee families zijn 17 verschillende soorten papegaaien. De papegaai komt voor in dierentuinen, maar ook wel eens in dierenwinkels. Sommige soorten papegaaien kunnen en mogen zelfs als huisdier gehouden worden!

 

Uiterlijk

De papegaaien hebben een goed herkenbaar deel van hun uiterlijk, dit is hun snavel. Ze hebben een korte hals met een grote kop, en hun snavel is krom en heel sterk. Met zo’n snavel zouden ze vleeseters kunnen zijn, maar het zijn planteneters. Een ander onderdeel van hun uiterlijk zijn hun poten. Als je naar de poten van een papegaai kijkt dan zul je zien dat ze maar 4 tenen hebben. Twee daarvan staan naar voren en de andere twee naar achter. Elke soort papegaai heeft een eigen kleurensamenstelling van hun veren. De kleuren die ze hebben zijn vaak zeer kleurrijk. Tussen mannetjes en vrouwtjes papegaaien zijn er weinig tot geen verschillen te zien in de kleuren.

Leefwijze

Papegaaien eten vruchten, nectar, stuifmeel, zaden en met hun sterke snavel kunnen ze ook noten open kraken. Elke soort papegaai heeft een eigen voorkeur aan bijvoorbeeld welke noten ze lekkerder vinden. Ook al zijn het planteneters, soms vangt een papegaai wel een diertje, dit zijn vaak kleinere diertjes zonder een ruggengraat, een voorbeeld hiervan is een worm. Zoals je hierboven hebt gelezen bij het uiterlijk van de papegaai, hebben ze 4 tenen. Twee vooruit en twee tenen achteruit, dit is handig voor het klimmen in bomen. De papegaai gebruikt naast zijn tenen ook zijn snavel bij het klimmen.

Papegaaien leven in vaste groepen en in deze groepen vinden ze vaak hun partner. Eenmaal een partner uitgekozen blijven ze altijd bij elkaar. In het huwelijk van papegaaien zijn de vrouwtjes de baas. Conflicten worden uitgevochten, maar dit gebeurt in 3 stadia. Dit betekent dat het op verschillende manieren uitgevochten wordt, welke van de drie dit wordt hangt af van hoe erg de ruzie is. Een papegaai zal eerst gaan dreigen, daarna zullen ze elkaar aanvallen met de poten. Is de ruzie heel erg dan zullen ze elkaar met hun krachtige snavels aanvallen. Meestal vallen ze elkaar niet aan met de snavel omdat dit de ander ernstig kan verwonden.

Gedrag

Papegaaien zijn zeer sociale dieren en communiceren daarom ook veel met andere papegaaien. Als een papegaai in gevangenschap leeft, dan zal de papegaai de eigenaar als partner zien. Hij zal dan de stem van diegene proberen na te doen en te imiteren om de aandacht te trekken. Dit is wat de papegaai in het wild ook zou doen bij zijn/haar partner.

Een leuk feitje!

Papegaaien kunnen geluiden van andere dieren perfect imiteren, sommige soorten kunnen zelfs mensen napraten. Vaak weten de papegaaien ook wat de betekenis is of wat er mee bedoeld wordt.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.