Nijlpaard

Nijlpaard

Het nijlpaard (Hippopotamus amphibius) is het meest bekende soort nijlpaard en komt ook vaak voor in dierentuinen. De enige andere soort nijlpaard dat nog bestaat is het dwergnijlpaard (Hexaprotodon liberiensis). Het nijlpaard is een van de grootste zoogdieren dat op de aarde rondloopt.

 

Uiterlijk

Het nijlpaard heeft een uniek uiterlijk, door zijn grote kop en zijn grote ronde lichaam. Een nijlpaard heeft geen vacht, maar wel een glanzende en zachte huid. De poten van het nijlpaard zijn net als de staart kort, het staartje heeft wat haren. Deze haren zijn hetzelfde als de paar haren die het nijlpaard in het gezicht heeft en worden ook wel borstelharen genoemd. De kop van een nijlpaard heeft een brede snuit met hierin sterke kaken. Een nijlpaard heeft naast gewone tanden en kiezen ook snijtanden. De mannetjes nijlpaarden hebben grotere snijtanden dan de vrouwtjes. Dit komt doordat ze die vaak gebruiken voor het vechten met andere mannetjes. Een andere eigenschap van een nijlpaard is zijn uiterlijk. Een nijlpaard is vaak in het water, daarom heeft hij zijn neusgaten, oren en ogen boven op zijn kop. Zijn oren en neusgaten sluit hij af als hij onder water gaat.

Gedrag

Een nijlpaard is een kuddedier, zo’n kudde bevat meestal tussen de 2 en 50 dieren. In de kudde is er een hiërarchie, wat dit betekent is dat de nijlpaarden allemaal een plekje hebben. Nijlpaarden die hoog een plekje hebben in de hiërarchie hebben meer rechten en zij hebben hun eigen gebied. In dit gebied is degene die bovenaan staat de baas. De andere nijlpaarden moeten naar die nijlpaard luisteren. Dit gaat niet altijd goed, want andere nijlpaarden willen ook wel de baas zijn. Het draait dan vaak uit op vechten om wie de baas mag zijn, dit doen ze met hun kaken. Ze gaan dan naar het andere nijlpaard gapen als ze willen uitdagen. Dit klinkt best wel gek vind je niet? Stel je voor, je bent het niet met iemand eens en in plaats van dat je het uitpraat ga je heel hard gapen. Dat is best wel apart om te doen. Waarom doen nijlpaarden dit dan? Dit doen ze omdat ze zo beter met hun onderkaken kunnen slaan en zo kunnen ze hun snijtanden laten zien. Wanneer de nijlpaarden vechten slaan ze hun onderkaken tegen elkaar aan.

Dwergnijlpaard

Het dwergnijlpaard, (Hexaprotodon Liberiensis), lijkt heel veel op het gewone nijlpaard. Er zijn alleen een aantal verschillen tussen de soorten. De naam zegt het al, deze nijlpaarden zijn een stuk kleiner en blijven klein. De ogen van de dwergnijlpaarden staan meer aan de zijkant. Dit is omdat dwergnijlpaarden minder tijd doorbrengen in het water en meer op het land. Dwergnijlpaarden leven solitair, dit betekent alleen, dus zij leven niet in kuddes. Het andere verschil tussen de twee soorten is dat het dwergnijlpaard een zwartere huid heeft.

Nijlpaarden eten eigenlijk alleen gras, het liefst in een korte grasweide.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.