Pinguïns

Pinguïns

Een vogel die niet vliegen kan, dat is de pinguïn. Dit is niet erg want ze zijn zeer goed in zwemmen! Door zijn vleugels te gebruiken als flippers kan de pinguïn goed zwemmen.

 

Voedsel

Pinguïns zijn vleeseters, ze gaan op zoek naar eten in de zee. De tong van een pinguïn is bedekt met stekels, zo kunnen ze makkelijker de vis vasthouden. Hun eten bestaat voornamelijk uit vis, kreeftachtigen, kleine inktvisjes en krill. Krill zijn zeediertjes die lijken op garnalen. Grotere pinguïns zoals de keizerspinguïn kunnen meer eten en zij gaan vaak op jacht naar pijlinktvis. Zij hebben weinig aan het krill, dat vult hun maag niet, dus dat laten ze over voor de kleinere pinguïns.

Soorten

Er zijn in totaal over de hele wereld 17 soorten pinguïns, zij behoren tot 6 geslachten. Een geslacht is een wetenschappelijke term voor bepaalde soorten groepen dieren. Pinguïns leven in groepen, ook wel een kolonie genoemd. Elke pinguïn soort heeft bepaalde kenmerken waarin de soort zich kan onderscheiden. Bijvoorbeeld de dwergpinguïns; dit is de kleinste pinguïn soort en zij hebben een donkere rug met een lichtgrijze buik. Een ander voorbeeld is de macaroni pinguïn. De macaroni pinguïns leven op de eilanden rond Antarctica, deze vogels zijn luidruchtig en agressief. Hun naam hebben ze te danken aan hun lange gele wenkbrauwen en de rode snavel. Ze zijn zelfs vernoemd naar leden van een 19e-eeuwse club, genaamd de ‘macaroni-club’, de leden waren altijd opvallend gekleed. Orka’s zijn de grootste vijanden van pinguïns.

Wat voor vogel is de pinguïn?

Pinguïns kunnen niet vliegen, maar het zijn wel zeevogels. Zeevogels die door hun lichaamsbouw heel snel kunnen zwemmen. Je kunt hem als vogel herkennen doordat hij veren heeft, een ‘vacht’ van veren noem je ook wel een verendek. De zeevogel is geen zoogdier, want ze leggen eieren.

Kuikens

Pinguïn baby’s worden ook wel kuikens genoemd. Als de kuikens uit het ei komen zijn ze bedekt met donsveertjes. Pinguïns maken nesten op het land, want de eieren kunnen niet gelegd worden in de zee. Per keer legt een pinguïn twee eieren, deze eieren houden de ouders warm. Dit doen ze met hun eigen lichaam door de warmte die ze afgeven, ze broeden zo de eieren in een paar weken uit. Bij grotere pinguïns, zoals de keizerspinguïn, ligt dit net iets anders. Zij leggen per keer maar één ei en dit kan wel 55 tot 65 dagen duren. Na het broeden hakt de pinguïn baby zich zelf een weg naar buiten door de dikke schaal.

Dit hakken doen ze met hun ei tand, een scherpe stekel, dat aan het einde van de snavel zit. De ouders houden eerst om de beurt de baby warm, terwijl de ander op zoek gaat naar eten. Na een tijdje gaan de ouders samen op zoek naar eten, dit is wanneer de kuikens gegroeid zijn. De kuikens gaan dan tegen elkaar aan staan voor warmte.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.