Rendier

Rendier

Het rendier, met de Latijnse naam ‘Rangifer tarandus’, behoort tot de familie van de hertachtigen. Deze is in twee verschillende soorten onderverdeeld. Een rendier wordt ook wel een kariboe genoemd.

 

Soorten

Er zijn twee soorten rendieren; het toendra rendier en het bosrendier. Onder deze twee soorten rendieren zijn er weer negen sub-soorten rendieren, maar twee hiervan behoren tot de bosrendieren. Eentje hiervan leeft in Noord-Amerika en de andere in Eurazië. Eurazië is een supercontinent dat werelddelen van Europa en Azië bevat. De bosrendieren leven vaak in familiegroepen van 6 tot 13 leden, terwijl de toendra rendieren wel in groepen migreren van een half miljoen.

Uiterlijk

Mannelijke rendieren kunnen wel een schouderhoogte van 1.2 meter hebben en een gewicht van boven de 250 kg. Vrouwelijke rendieren zijn iets kleiner en een stukje lichter. Bij rendieren dragen beide, de mannetjes en de vrouwtjes, een gewei. Het gewei kan 44 uitsteeksels hebben en bij mannetjes wel tot 1.4 meter groeien. De vacht van een rendier bestaat ook uit zware ‘guard’ haren, deze zijn hol van binnen en zorgen voor een goede isolatie. Deze isolatie betekent dat een rendier zijn lichaamstemperatuur kan vasthouden en niet onderkoeld zal raken. De hoeven van een rendier zijn diep gespleten, dit betekent dat het rendier een hele kleine zool heeft met zeer lange tenen. Deze tenen kunnen ook nog uit elkaar, een rendier heeft op deze manier meer grip in de sneeuw of op een zachte ondergrond. Hun vachtkleuren variëren van wittig in de winter tot bruin in de zomer.

Nakomelingen

Een rendier is een zoogdier. De zwangerschap van een rendier duurt ongeveer 7,5 maanden, tussen de 210 en 240 dagen. Vaak wordt er maar één kalfje geboren. Een rendierkalfje groeit supersnel door de melk van de moeder, na één maand kan een rendierkalfje al verse plantengroei eten. Met drie maanden kan een rendierkalfje zelf overleven, mocht dat nodig zijn. Is er geen reden om te stoppen met zogen bij de moeder dan duurt dit meestal tot het kalfje 5/6 maanden is. Een rendier wordt meestal rond de 15 jaar, maar in gevangenschap kan dit ook 20 jaar zijn.

Voedsel

In de zomer eet het rendier de volgende dingen: gras, zegge, groene bladeren of struikjes, lariks (de nieuwe groei), wilg en berk. Wat later in de zomer eten rendieren ook wel paddenstoelen. In de winter gaat hun metabolisme omlaag, dit is de snelheid van hun vertering. Hierdoor overleven de rendieren het op alleen korstmos, wat ze vinden door in de sneeuw te graven.

Feitjes:

Rendieren zijn uitstekende zwemmers! Er zijn bijna 3 miljoen tamme rendieren in Noord-Europa!

Gummie

Hallo, ik ben Gummie! Lekker vrolijk, gezellig, knuffelaar, dat zijn kenmerken waar de andere surfkidders mij mee omschrijven en die jij hopelijk ook bij mij gaat ontdekken!