Reuzenpanda

Reuzenpanda

De reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca) is een zoogdier en behoort tot de beren. Ze komen het meeste voor in China, omdat daar de beste leefomgeving voor deze dieren is in de natuur. Van nature komen de reuzenpanda’s daar ook weg. De reuzenpanda lijkt heel lief en schattig, maar door hun lengte en gewicht kunnen ze nog steeds gevaarlijk zijn. Dit gebeurt alleen als je het dier irriteert of boos maakt.

 

Oorsprong van de naam

De reuzenpanda kreegt deze naam door een andere Aziatische roofdiersoort waar hij op leek. Dit was een dier met een roodbruine vacht, alleen dit dier had de grootte van een stevige kat. Deze nieuwe panda was veel forser en kreeg daarom de naam reuzenpanda. De reuzenpanda is veel bekender nu dan die andere rode panda en wordt daarom ook wel gewoon ‘panda’ genoemd.

Uiterlijk

Veel mensen herkennen de reuzenpanda als ze hem zien omdat hij als mascotte wordt gebruikt bij het WNF, het Wereld Natuur Fonds. De reuzenpanda kan best groot worden, over het algemeen worden ze tussen de 150cm en de 190cm lang. Doordat de reuzenpanda een forse beer is kan ’ie ook redelijk wat wegen. De mannetjes worden groter dan de vrouwtjes en dus ook zwaarder. De vrouwtjes worden tussen de 70 en 100 kilo, maar de mannetjes worden tussen de 85 en de 125 kilo. De reuzenpanda heeft een vacht van lange dikke haren waardoor ‘ie heel fluffig lijkt. Het zwart-witte kleurenpatroon van de panda wordt ook wel een tekening of masker genoemd. De oren van de reuzenpanda zijn wit, net zoals de cirkels om zijn ogen heen. Al zijn poten zijn zwart van kleur, ook heeft de reuzenpanda een zwarte kraag.

Huisdier

In China zijn er rond de 67 reservaten voor reuzenpanda’s, daar worden ze beschermd tegen het verdwijnen van hun leefgebied. Op internet zijn meerdere filmpjes te vinden van de panda’s in zo’n reservaat. Ze lijken dan heel lief, schattig en vaak ook klunzig. Kan een reuzenpanda dan als huisdier gehouden worden? Nee, dat is nog steeds geen goed idee. De panda’s zijn nog steeds gevaarlijk door hun poten en gewicht, want aan de poten van de reuzenpanda zitten nagels. Hij heeft redelijk lange armen dus een uithaal van de panda kan nare gevolgen hebben. Daarbij eet een panda heel veel. Je zou er dus geen echt huisdier aan hebben.

Voedsel

Wat eet de reuzenpanda? Velen van jullie weten het antwoord al, hij eet voornamelijk…… bamboe! De panda wordt alleen niet heel erg vol van de bamboe, daarom eet hij minimaal 10 uur op een dag. Soms loopt dit wel op tot 12 uur. Dit is niet het gehele dieet van de reuzenpanda, want hij eet ook andere planten die in zijn omgeving in China groeien. Heel af en toe eet de reuzenpanda ook wel een stukje vlees als dat op zijn pad komt.

Reuzenpanda feitjes/weetjes:

 • De reuzenpanda wordt ook wel panda, pandabeer of bamboebeer genoemd
 • De pupil van de reuzenpanda is verticaal
 • Reuzenpanda’s hebben aan hun polsbotje een extra stukje, een soort duim. Hiermee kan die een bamboestengel vasthouden met één poot
 • Wist je dat de reuzenpanda een gele hoofdkleur heeft?
 • De reuzenpanda werd tot 2016 beschouwd als bedreigde diersoort
 • De panda wordt veel gebruikt als mascotte, niet alleen door het WNF
 • Wist je dat een reuzenpanda een echte bodembewoner is? Alleen in gevaar klimt hij de boom in, of voor een stuk bamboe natuurlijk
 • Hij kan ook overdag in een boom klimmen om daar te slapen
 • Wist je dat een reuzenpanda vrouwtje maar 4 tot 5 maanden zwanger is?
 • De reuzenpanda heeft geen goed zicht en gebruikt daarom voornamelijk zijn reukvermogen
 • Wist je dat de panda afstamt van carnivoren, dus echte vleeseters?
 • De staart van de reuzenpanda wordt 10 tot 15 cm lang
 • Reuzenpanda’s zijn solitaire dieren, dat betekent dat ze op zichzelf leven, dit verandert alleen
  tijdens het paringsseizoen
 • Panda’s lopen waggelend en gaan dus niet zo snel
 • Daarentegen kunnen ze wel zwemmen en klimmen
 • Wist je dat reuzenpanda’s in het wild rond de 20 jaar worden en in gevangenschap tot wel 37 jaar?
 • Een reuzenpanda vrouwtje kan maar op 1 tot 3 dagen van het jaar zwanger worden, dit is in het paarseizoen
Gummie

Hallo, ik ben Gummie! Lekker vrolijk, gezellig, knuffelaar, dat zijn kenmerken waar de andere surfkidders mij mee omschrijven en die jij hopelijk ook bij mij gaat ontdekken!