Let’s have a talk

Let’s have a talk

over ruzie met je familie

 

We hebben met zijn allen lang thuis gezeten en dat heeft vast ook gezorgd voor wat spanningen. Want je broertje heeft echt wel vals gespeeld bij Monopoly en je moeder moet gewoon niet zo zeuren over of je de vaatwasser leeg wilt halen toch? Maar bedenk ook dat een ruzie van twee kanten komt en het vaak nergens over gaat. Wil je weten hoe je minder ruzie maakt thuis? Check it out hieronder.

Ruzie met zus of broer

Je hoeft echt geen beste vrienden te zijn met je zus of broer, maar het is wel een stuk gezelliger als jullie door één deur kunnen. Heb jij niet zo’n goede band met je broer of zus? Bedenk dan heel goed waar dat aan zou kunnen liggen. En ho wacht! Voordat je een heel lijstje gaat maken met dingen waar jij je aan ergert, is het ook belangrijk dat je nadenkt over dingen die jij misschien kan verbeteren. Probeer drie dingen te bedenken waarmee jij ervoor kan zorgen dat de band tussen jullie wordt verbeterd en ga daarna het gesprek aan. Vertel dat je het vervelend vindt dat het niet zo goed klikt tussen jullie en probeer er dan rustig over te praten. Probeer geen dingen te zeggen zoals: ‘’Jij doet dit…’’ en ‘’Jij bent zo… ‘’ Zeg meer dingen zoals ‘’Ik vind dat…’’ en ‘’Voor mij voelt het zo…’’ Dat klinkt veel minder aanvallend en zo heb je meer garantie dat het gesprek succesvol verloopt.

Ruzie met ouders

Je zit nu in een fase dat je bijna alles wat je ouders doen, irritant vindt. ‘’Hoezo moet ik mijn kamer opruimen? Het is toch mijn kamer? En waarom beginnen ze steeds alleen maar over school, ik ben meer dan dat…’’ En hoe cliché dit ook klinkt, ze hebben waarschijnlijk gewoon het beste met je voor. Ze zijn zelf ook jong geweest en weten echt wel hoe fijn het kan zijn om alleen maar met vrienden te zijn en te niksen. Stoor jij je dus ergens aan? Probeer het dan volwassen op te lossen in plaats van te gaan schreeuwen. Als jij op een rustige manier het gesprek aangaat, zul je zien dat ze je ook minder als een klein kind behandelen. Dus als je echt heel boos bent, loop dan gewoon even weg en kom pas weer terug als je niet meer boos bent. Dan kan je er veel beter over praten, want als jullie beide boos zijn gaat er echt geen oplossing komen.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.