Camera obscura

Obscura camera

Wat kun je ermee?

De camera is eigenlijk niet meer dan een zwarte doos met een gaatje erin. Camera Obscura is ook Latijns voor donkere kamer en geeft goed weer wat je met de camera kunt. Door het gaatje komt licht en de lichtstralen worden naar het schermpje aan de achterkant gestuurd (het overtrekpapier). Hierdoor kun jij het beeld ook zien, maar het gekke is dat het beeld op zijn kop staat!

Dit komt omdat de lens is gericht op een landschap of je onderwerp. De lichtstraal die van de bovenkant komt gaat naar het gaatje, maar daar komt de lichtstraal onderaan uit. Hierdoor wordt het beeld gespiegeld en staat niet alleen alles op zijn kop, maar wat voor jou links staat, zal via de camera obscura ook rechts staan. Wist je dat dit ook gebeurt in je oog? Alleen hier draaien jou hersenen het om, waardoor je er dus niks van merkt!

Maar wat kun je nou eigenlijk echt met een camera obscura? Eigenlijk dus niet zoveel. Je kunt er namelijk een beeld mee vastleggen en bekijken. Dat maakt het echter niet onzinnig om zelf een camera obscura in elkaar te knutselen. Het beeld dat je met deze camera te zien krijgt is heel interessant en wil je nog eens een spreekbeurt houden over de werking van je oog? Dan kun je met je zelf geknutselde camera heel goed uitleggen hoe de wereld er uit had gezien als onze hersenen niet zo slim waren om het beeld om te draaien!

Hoe maak je een foto?

Een camera Obscura is een soort ‘donkere kamer’. Je kunt dingen afbeelden, maar geen echte foto’s maken. Vroeger was de camera obscura daarom heel handig voor schilders. Zij konden deze ‘camera’ als hulpmiddel gebruiken om de werkelijkheid nauwkeurig over te nemen op doek.

Je kunt wel foto’s maken met een ‘pinhole camera’, ook wel gaatjes- of speldenprikcamera genoemd. Bij deze camera’s wordt er een klein gaatje in plaats van een lens gebruikt. Net als een obscura camera kun je ook een pinhole camera helemaal zelf maken. Hoe je dit doet? Dat kun je binnenkort lezen op onze website!

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.