Waar bestaat chocolade uit?

Waar bestaat chocolade uit?

Melk, wit of puur. Bijna iedereen heeft wel een favoriete chocolade. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze soorten? Chocolade bestaat uit een mengsel van cacaopasta, cacaoboter, suiker en/of melkpoeder. Afhankelijk van de hoeveelheid waarin de chocolademaker deze ingrediënten met elkaar mengt, krijgt hij of zij verschillende soorten chocolade:

 

  • Pure chocolade bestaat uit een mengsel van cacaopasta, cacaoboter en suiker
  • Melkchocola bestaat uit cacaopasta, cacaoboter, suiker en melkpoeder
  • Witte chocolade bestaat uit cacaoboter, suiker, melkpoeder en vaak ook vanille

Hoe worden cacaopasta, cacaoboter en cacaopoeder gemaakt?

Cacaopasta en cacaoboter worden gemaakt van cacaobonen. Dat zijn zaden die worden geoogst uit de vruchten van de cacaoboom, de cacaopeulen. In iedere cacaopeul zitten 20 tot 40 cacaobonen. De bonen zijn na de oogst niet lekker om te eten. Ze moeten eerst een behandeling ondergaan. De cacaoboer verpakt de bonen en pulp uit de cacaopeulen in bananenbladeren. Door bacteriën en gisten gaan deze fermenteren. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Dit duurt 2 tot 8 dagen. Daarna worden de bonen in de zon gedroogd. Vervolgens roostert een chocoladefabrikant de bonen en scheidt de schalen en kernen. Deze kernen maalt de fabrikant fijn tot cacaopasta. De pasta bestaat uit vet en vaste bestanddelen zoals eiwitten, vezels en zetmeel en is één van de ingrediënten voor chocolade.

Om cacaoboter te krijgen perst de fabrikant de cacaopasta. De pasta wordt gescheiden in vet en vaste bestanddelen. Het vet is de cacaoboter en de vaste bestanddelen zijn cacaopoeder.

Chocotest

Meer weten over de samenstelling van chocolade? Doe het proefje en ontdek het zelf.

Wat gebeurt er?

In het hete water smelt de chocolade. Bij het afkoelen ontstaan er verschillende lagen: vaste stukjes op de bodem, een waterlaag en een vetlaag. De vetlaag drijft op de waterlaag. Op de bodem van het glas liggen de stukjes die niet oplossen in water of vet. In het water is de cacaopasta, suiker en melkpoeder opgelost. In de bovenste laag zitten de vetten uit de cacaoboter en de melk. Hoe dikker de vetlaag, hoe vetter de chocolade is. Doordat de geteste chocolade uit verschillende ingrediënten gemaakt zijn, zie je dus in ieder glas andere lagen.

Meer leuke proefjes doen? Kijk op

Klaas Douma