Lapland

Lapland

Het gebied genaamd Lapland is het noordelijk deel van vier verschillende landen en dus ook talen.

 

Algemene informatie

Lapland heeft ook wel de naam ‘Land van de Lappen’ en het volk heeft een paar eigen talen die de ‘Samische talen’ worden genoemd. Noorwegen, Zweden, Rusland en Finland zijn de landen waarvan het noordelijk deel bij Lapland horen. De bevolking van Lapland geeft zichzelf de namen Sámi, Saami of Samen. Dat ze bekend staan als de ‘Lappen’, vinden ze zelf een belediging. In Lapland is ook het mooie fenomeen ‘het noorderlicht’ te zien.

Klimaat en leefomstandigheden

Het weer in Lapland is redelijk bijzonder en dit komt doordat het dicht bij de poolstreken ligt. De zon komt in de wintermaanden niet op en dit wordt ook wel de poolnacht genoemd. In de zomermaanden is er de middernachtzon en de naam zegt het al, de zon gaat ‘s nachts niet onder.

De Saami hebben zich door de jaren heen weten aan te passen om te overleven in de Laplandse gebieden met barre omstandigheden. Met barre omstandigheden wordt bedoeld dat het niet makkelijk is om te overleven. Dit kan zijn doordat er weinig voedsel te vinden is of door extreme kou.

Avonturen en Excursies

Lapland is één van de laatste wildernissen in Europa. Er zijn veel dingen te doen, zowel in de winter als in de zomer. In de zomer is al het sneeuw gesmolten en komt de groene natuur tevoorschijn. Tijdens de zomerperiode kan men met een kano of kajak het meer op. In de natuur kan er op bepaalde plekken gekampeerd worden. Met een mountainbike kan men op avontuur in de bossen. In de nationale parken kunnen lange en mooie wandelingen gemaakt worden. Ga je met de auto door Lapland heen, dan kunnen er zelfs rendieren gespot worden! In de winter zijn er veel populaire activiteiten, zoals de huskysafari. Je vormt één team met de husky’s die je zelf mag besturen. Is een sneeuwscooter meer je ding dan kan dat ook, onder begeleiding. Skiën, langlaufen, sneeuwschoen wandelen, ijsvissen en in bijzondere slaapaccommodaties overnachten zijn allemaal dingen die je kunt doen. Overnachten in een spiegelkubus of ufo zijn hier heel normaal. Het noorderlicht zoeken met een gids of in een slee getrokken worden door rendieren zijn ook zeer leuke en avontuurlijke opties.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.