Lawine

Lawine

Het gevaar van een sneeuwlawine

In de sneeuw een sneeuwpop of sneeuwengel maken is natuurlijk superleuk, op sneeuwvakantie gaan ook. Maar sneeuw kan ook gevaarlijk zijn als het naar beneden stort, zoals bij een lawine.

 

Algemeen

Een lawine, ofwel een sneeuwlawine is een snelle golf van sneeuw. Deze golf gaat vaak van de heuvel of berghelling af naar beneden. De oorzaak hiervan is dat de omstandigheden veranderen, bijvoorbeeld de temperatuur. De temperatuur is een zeer belangrijke factor, want zodra het niet meer vriest begint de sneeuw te smelten. Stel, je hebt een heuvel met sneeuw en het is boven het vriespunt, de sneeuwlaag gaat wat smelten. Zodra de sneeuw wat smelt is er een risico, omdat natte sneeuw niet goed bij elkaar blijft. In sneeuwgebieden kan het zijn dat de temperatuur weer onder het vriespunt zakt en er een nieuw pak sneeuw valt. Hierdoor krijg je lagen sneeuw, met een laag sneeuw eronder die niet te voorspellen is, blijft het liggen of niet? Door de verschillende factoren en omstandigheden bestaan er verschillende soorten lawines.

Soorten sneeuwlawines

De plaatlawine is de meest beruchte lawine omdat die de meeste slachtoffers maakt. In Oostenrijk zijn er wekelijks waarnemingen van plaatlawines. Dit komt soms spontaan, of omdat toerskiërs ze veroorzaken.

Vier oorzaken voor een plaatlawine zijn:

een hellingshoek van 30 graden, een gebonden pak sneeuw, een zwakke laag sneeuw daaronder en een initiatie. Met een initiatie wordt een handeling die iets laat beginnen bedoeld, bijvoorbeeld een mens of een staaf dynamiet.

De grondlawine is één van de meest bijzondere lawines. Deze wordt veroorzaakt door een zwakke sneeuwlaag helemaal onderaan op de grond van de berg. Als het heel warm is geweest kan er een waterige laag ontstaan. Ze beginnen bijna altijd spontaan en laten een grote lege plek achter op de berg. Bij een grondlawine gaat het dan vaak om tonnen sneeuw dat ineens naar beneden glijdt.

De natte sneeuwlawine is een lawine die veroorzaakt wordt door de zon die de sneeuw opwarmt. Dit verandert dan in natte sneeuw, wat heel zwaar op de andere lagen sneeuw ligt. Deze toplaag of soms meerdere lagen natte sneeuw komen dan naar beneden rollen.

De losse sneeuwlawine is de minst erge lawine, hierbij komt alleen de bovenste laag sneeuw naar beneden rollen. De losse sneeuwlawine heeft een sneeuwbaleffect, het begint klein maar wordt steeds groter.

Tip!

Zorg er dus altijd voor als je op sneeuwvakantie gaat dat je let op de weersberichten. Er wordt ook aangegeven welke pistes veilig zijn en welke niet!

Leuk ideetje!

Het sneeuwbaleffect kan je zelf ook uitproberen in het klein. Dit doe je door te beginnen met een kleine sneeuwbal en die te rollen in een laag sneeuw. Je sneeuwbal zal steeds een stukje groter worden. Is je sneeuwbal stevig genoeg, dan kun je hem van een kleine heuvel laten rollen. Zo kun je zelf een eigen mini sneeuwbaleffect creëren.

 

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.