LEGO

LEGO

De Deense speelgoedfabriek ‘LEGO’ is de grootste speelgoedfabriek in heel Europa en twee na grootste in de gehele wereld! Ze maken gekleurde kunststofpoppetjes en -blokjes.

 

Geschiedenis

Ole Kirk Christiansen begon in 1916 met een houtbewerkingszaakje in Billund, een stadje in Denemarken. Pas in 1932 begon hij met houten speelgoed, waar de naam ‘LEGO’ is ontstaan. ‘Leg Godt’ in het Deens betekent ‘speel goed’. Van deze twee woorden zijn de eerste 2 letters samengevoegd, om zo het woord LEGO te vormen. Het bedrijf werd 2 jaar later officieel LEGO genoemd. LEGO wielen werden ter introductie gebracht in 1961, dus konden er ook voertuigen gemaakt worden. 1971 was het beginjaar voor de LEGO die gericht was op meiden, er werden meubels en poppenhuizen gemaakt. De LEGO poppetjes met armen die konden bewegen werden in 1974 op de markt gebracht. 1979 was het jaar waarin er grote uitbreidingen waren in de LEGO lijn, zoals de ruimte- en fantasiethema’s. In 1982 kwam de eerste serie van ‘Technic’ uit, dit was voor de wat meer ervaren LEGO bouwer. Ook kwam er in dat jaar LEGO uit voor baby’s, dit was in de ‘Duplo-system’ serie. LEGO Duplo is een LEGO serie die 2 keer het formaat heeft van een normaal LEGO blokje. Hiermee kunnen kleinere kinderen en zelfs baby’s ook met LEGO spelen.

LEGOLAND

Er zijn acht themaparken waar het thema LEGO is, deze parken liggen verspreid in meerdere landen. In Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Maleisië, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten is er een LEGOLAND park te vinden. In Amerika zijn er zelfs twee parken. In de themaparken zijn attracties waar je in kan, per LEGOLAND zijn er verschillende attracties te vinden. Elke locatie van LEGOLAND heeft een ‘Miniland’, dit is een miniatuurwereld van LEGO.

LEGO World

Van 15 oktober tot 21 oktober 2020, is in Utrecht het grootste LEGO-evenement ter wereld te vinden. Hier kan iedereen een wereld van LEGO bewonderen en er is ook veel te beleven! Volwassenen die hun kunstwerken van LEGO blokjes aan het publiek laten zien, van gebouwen tot dieren. Daarnaast zijn er meerdere zalen met een thema, er zijn springkussens, shows en zelfs mogelijkheden om zelf dingen te bouwen.

Feitjes;

LEGO in het Latijn kan gelezen worden als ‘ik verzamel’ of ‘ik zet in elkaar’ Het eerste LEGOLAND park werd geopend in Billund op 7 juni 1968!

Game Manager

Speel Surfkids games Puzzel, memory, boter kaas en eieren of red puk uit de handen van Spike