Je eigen escaperoom maken? Zo doe je dat

Foto van Kelly Sikkema op Unsplash

Je eigen escaperoom maken? Zo doe je dat

 

Wil je het thuis zitten wat spannender maken? Maak dan je nu eigen escaperoom. Surfkids vertelt je hoe je dit moet doen!

Misschien heb je weleens een feestje gehad waarbij je een escaperoom hebt gedaan. Dan weet je al wel een beetje hoe spannend dat soms kan zijn, maar ook hoe leuk. Zelf een escaperoom maken is eigenlijk nog leuker. Met deze stappen hieronder kan je gemakkelijk zelf een escaperoom maken.

Stappen om een escaperoom te maken

  • Stap 1. Vind een ruimte die groot genoeg is om mensen in op te sluiten, zoals bijvoorbeeld je slaapkamer.
  • Stap 2. Bedenk wat voor escaperoom je wilt gaan maken. Heb je sloten thuis met een cijfercode? Dan kan je die gebruiken als slot voor de deur. Heb je die niet, dan kan je zelf op wacht gaan staan en moeten ze bijvoorbeeld een magisch woord roepen voordat de deur weer open gaat.
  • Stap 3. Nu kan je beginnen aan het maken van puzzels. Het leukste is het wanneer je een thema hierbij bedenkt, zoals de dierentuin of een Disneykamer.
  • Vind je het lastig om zelf puzzels te maken? Dan helpt Surfkids je een handje mee. Onderaan het artikel staat een voorbeeld van een puzzel.
  • Stap 4. Na het bedenken van de puzzels, schrijf je een spannende brief. Waar zijn ze en waarom zitten ze opgesloten?
  • Stap 5. Zet alle spulletjes in de kamer. En maak het niet te makkelijk. Heb je bijvoorbeeld een dvd die ze moeten zoeken? Zet dan meerdere dvd’s op een rijtje zodat je het iets uitdagender maakt.
  • Stap 6. Zoek een proefpersoon die het als eerste kan uitproberen. Zo weet je of je het te makkelijk of juist te moeilijk hebt gemaakt.
  • Stap 7. Nu kan het echte feest kan beginnen. Zet een timer aan voor de tijd hoelang ze in de escaperoom mogen blijven totdat ze af zijn. Dit kan een kwartiertje zijn of een half uurtje, afhankelijk van hoe moeilijk jouw escaperoom is.
  • Voorbeeld van een puzzel met het thema een Disneykamer

Zoek een foto via Google wat met het thema te maken heeft zoals deze afbeelding.

toy

Foto van Christian Wagner op Unsplash

Schrijf een boodschap op de achterkant van de foto. ‘’los de volgende som op: 5×5 =…’’ Knip de foto in stukjes, verstop deze stukjes en leg 1 stukje duidelijk ergens neer, zodat ze weten waar ze moeten beginnen.

Print vervolgens de plattegrond uit van Disneyland en hang deze in de kamer. De bedoeling is dat degenen die jouw escaperoom doen alle stukjes van de foto vinden en uitrekenen dat de uitkomst 25 is. Vervolgens moeten ze zelf het verband leggen tussen de som en deze plattegrond. Het getal 25 staat namelijk op de plattegrond en ligt in Fantasialand. Fantasieland staat weer bekend om sprookjes.

Als ze dat hebben bedacht, moeten ze op zoek naar een sprookjes-dvd. Dus verstop een aantal dvd’s ergens. Wanneer je geen sprookjes-dvd thuis hebt liggen, kan je ook een voorkant van eentje printen. Vervolgens leg je in deze dvd een briefje met het codewoord, die mag je zelf bedenken. Wanneer ze de dvd open doen vinden ze het codewoord en is de puzzel opgelost.

Ga jij deze escaperoom doen of ga je er zelf helemaal eentje bedenken? Leuk is het in ieder geval wel!

Klaas Douma