Basketbal

Basketbal

Bij basketbal speel je met een team van 5 personen en 7 wisselspelers tegen een ander team met hetzelfde aantal spelers. Het doel van basketbal is de bal verkrijgen en die door de basket gooien. Een basket is een ijzeren ring met een net aan de onderkant. Als de tegenstander de bal heeft dan probeer je diegene te hinderen door de bal af te pakken of de basket te beschermen. De basket heeft een grote van 45 cm en hangt ongeveer op een hoogte van 3 meter. Aan de basket zit een backboard vast. Op een basketbalveld zijn er 2 baskets, deze staan aan de korte zijdes van het veld. Je kunt basketbal binnen beoefenen maar ook buiten. Binnen wordt het gespeeld op een harde ondergrond (meestal van hardhout of kunststof). Buiten wordt het op asfalt gespeeld.

Het spel

In aanvallend opzicht wordt basketbal gespeeld door de bal op de grond te stuiteren. Je kan ook de bal passen (overspelen) naar iemand anders van je eigen team. Binnen 24 seconden moet er een schotpoging worden gedaan. Dit betekent dat je een bepaalde tijd hebt om de basket te raken. De aanvalstijd wordt beperkt door de schotklok. Dit is om de snelheid en de aantrekkelijkheid van het spel te behouden. Er kunnen 2 of 3 punten worden uitgedeeld, afhankelijk vanaf welke afstand je de bal scoort. Maar een vrije worp levert maar 1 punt op. De veldspelers nemen verschillende posities in. Je hebt: de center en de power-forward, deze staan vlakbij de basket. Dan heb je de small-forward en de shooting-guard die rond de driepunten lijn staan. En dan heb je als laatste nog de point-guard. De point-guard zorgt ervoor dat de bal van de ene zijde naar de andere zijde en naar een medespeler komt. Hiermee proberen zij het volledige veld te verdedigen. Een wedstrijd duurt 4 x 10 minuten (volgens de FIBA regels) of 4 x 12 minuten (volgens de NBA regels). Wie na de aangegeven tijd het meeste punten heeft, heeft gewonnen. Als beide teams evenveel punten hebben (gelijkspel) dan krijgt de wedstrijd 1 of meerdere verlengingen van 5 minuten. De score en andere belangrijke wedstrijdgegevens worden op het wedstrijdblad bijgehouden.

Geschiedenis

Basketbal is een sport die uit het niets werd uitgevonden in 1891 door sportleraar James Naismith, een Canadese docent aan het opleidingsinstituut voor de YMCA in Springfield (VS). Hij riep 18 studenten van zijn klas bij elkaar, verdeelde hen in twee ploegen van negen spelers en stelde voor elke ploeg een aanvoerder aan. De bedoeling was een indoorspel te creëren waarin de vaardigheid het spel bepaalt, meer nog dan de fysieke kracht. Als doelen werden perzikmanden op drie meter hoogte aan balkonrails bevestigd. Zo begon de allereerste basketbalwedstrijd, deze werd overigens gespeeld met een voetbal.

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.