Bobsleeën

Bobsleeën

Bobsleeën, ook wel bobsledding of bobsleighing genoemd in de Engelse taal, is een winterse sport waarbij een team in een bestuurbare slee een soort heuvel met vele bochten afgaat.

 

De baan en wedstrijden

De bobslee wedstrijden worden in teams van twee of van vier gehouden en duren ongeveer 60 seconden per race waarbij een bobslee wel 150 km per uur kan gaan. Een bobsleebaan heeft tussen de 15 en 20 bochten. Sommige bochten zijn wel 180°, dat betekent dat het een U-bocht is. De baan is wel 1.200 tot 1.600 meter lang. Een baan is zo gebouwd dat een bobslee niet uit een bocht kan vliegen, dit wordt gedaan door een gebogen muur van 6 meter hoog. Rechte stukken van de baan hebben aan de zijkanten 46cm verstevigd ijs. Bobsleeën is in 1880 bedacht in New York en bij ski-resorts in de Zwitserse Alpen. De eerste race is gehouden in Zwitserland, waarbij sommige teams bestonden uit drie mannen en twee vrouwen. Hier komt ‘bobben’ vandaan, omdat de deelnemers heen en weer bobden om meer vaart te maken op de baan. In 1923 is bobsledding internationaal geaccepteerd als sport.

De bobslee

De bobslee wordt tegenwoordig gemaakt van staal en aluminium, terwijl deze vroeger bijna volledig uit hout werd gemaakt. Sturen kan gedaan worden door middel van touwen of een klein stuur die de vooras bestuurt. De slee kan geremd worden met een getande stang die de achterste twee renners tegen het ijs kunnen duwen. De race-sledes hebben ook een gestroomlijnde neus met als functie dat ze zo min mogelijk worden tegen gehouden door de wind. Er zijn dus twee bobsleeën die gebruikt worden tijdens races, de tweepersoons bobslee en de vierpersoons bobslee. Bij de mannen geldt als regel voor de tweepersoons bobslee een maximumgewicht, met personen meegeteld, van 390kg en bij vrouwen is de regel 350kg. En bij de vierpersoons bobslee is dit 630kg, ook met personen meegeteld.

Feitje!

Tijdens de aanloop, voordat de teamleden in de bobslee springen, telt elke seconde, zelfs de milliseconde! 0,1 seconde vertraging tijdens de beginsprint kan leiden tot wel 0,3 seconden verschil bij de eindtijd!

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.