Darten

Darten

Darten is een sport die gespeeld wordt met drie darts (pijltjes) per speler en een dartbord.

Waar komt darten vandaan?

Darten is een eeuwenoud spel. Waar het precies vandaan komt is niet geheel bekend, maar men denkt dat de sport begonnen is in tijden dat soldaten tussen de veldslagen door wedstrijden hielden met het gooien van korte speren op bijvoorbeeld omgekeerde bodems van wijntonnen en later op boomstamschijven. Op de schijven werd een puntentelling aangebracht. In de winter werd de sport binnen gehouden. Hiervoor werden geen kleine speren gebruikt, maar dartpijlen en er werden nieuwe regels voor het beoefenen van de binnensport bedacht.

Een dartwedstrijd

Darten wordt gespeeld tussen 2 spelers of partijen, iedere speler heeft 3 darts. De meest voorkomende spelvorm is 501, waarbij beide spelers/teams 501 punten krijgen die moeten worden weggespeeld. Bij iedere beurt mag een speler 3 pijlen gooien waarbij het getal op het bord aangeeft wat de score is. De punten in de buitenste smalle ring tellen dubbel en die in de middelste smalle ring zijn drie keer de score waard. De bull (groen) in het midden telt voor 25 punten, de bull’s eye of dubbele bull (rood) telt voor 50 punten. Degene die als eerste op 0 uitkomt wint de leg. De laatste pijl die men gooit om op 0 uit te komen moet een dubbel zijn (buitenste ring) of een Bull’s eye. Gooit men hoger dan het overgebleven puntenaantal, blijft de score van de vorige beurt staan.

Een wedstrijd bestaat uit ‘legs’ en meestal ook uit ‘sets’ en drie legs is één set. Men spreekt van te voren wordt af hoeveel sets of legs er gewonnen moeten worden om de partij te winnen, bijvoorbeeld best of 5 of best of 9 legs.

Double in:

Bij sommige wedstrijden wordt van te voren afgesproken dat men moet beginnen met een dubbel, ‘double in’, pas vanaf de eerst gegooide dubbel begint de puntentelling voor een speler. Iedere speler staat op 2,37 meter van het bord, achter de werplijn die ‘oche’, uitgesproken als ‘okkie’, wordt genoemd. Het midden van het bord hangt op 1,73 meter hoogte. Ter controle kan de diagonaal worden opgemeten van de bull’s eye naar de werplijn, deze afstand moet 2,93 meter zijn.

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.