Skaten

Skaten

Er zijn vele sporten die gedaan kunnen worden op skates of inline-skates, er wordt hier ook wel de naam ‘sport-disciplines’ gebruikt. Skeeleren is een zeer bekende discipline en is ook bijna hetzelfde als schaatsen op ijs.

 

Geschiedenis

Het eerste concept van de ‘skeelers’ was er rond 1700, het was afgeleid van het schaatsen. In plaats van de schaatsijzers zaten er houten cilinders aan een frame. In 1760 kwam er weer iemand met een eigen versie van de ‘skeelers’, maar de mensen waren het vlug alweer vergeten. In 1818 werden inline-skates voor het eerst gebruikt en dat tijdens een balletuitvoering! Dit werd gedaan in Berlijn om het te laten lijken alsof ze aan het schaatsen waren. De skates met vier wielen die tegenwoordig gebruikt worden zijn ontstaan in 1979, door de Olson broers. Ondertussen was firma Zandstra bezig met skates die vijf wielen hadden, die de naam ‘skeelers’ kregen. Vanaf 2007 worden er zeer weinig ‘skeelers’ gemaakt, omdat tijdens wedstrijden bleek dat mensen sneller gingen op vier wielen. De wielen werden wel groter, zodat ze comfortabeler voelden als er iets op de weg lag. Een takje remt meer af op vijf kleine wielen, dan op 4 grotere wielen.

Onderdelen

De schoen:

Het belangrijkste aan de schoen is dat ze goed op iemands voet aansluiten, dus net als de schaatsschoen zijn de skeelerschoenen met de jaren verbeterd. Er zijn twee soorten schoenen, de kuip en de softboot. De kuip is niet echt comfortabel omdat het niet flexibel is maar wel sterk. De softboot is iets minder sterk want het is flexibeler, maar het heeft meer comfort.

Frame:

De wielen en de schoen worden verbonden door het frame. De lengte van het frame hangt af van de hoeveelheid wielen en de grootte van de wielen. Een goed frame is goed gestroomlijnd, heeft een goed gewicht en een goede stijfheid van het frame.

Lagers:

In elke skeeler zitten tegenwoordig lageringen, deze zorgen voor minder weerstand tijdens het skaten/skeeleren. Dit betekent dat je makkelijker en sneller gaat op je skeelers.

Wielen:

Er zijn verschillende soorten wielen. Het hangt ervan af waar de wielen voor zijn om te kunnen bepalen welke wielen de beste zijn. Zachte wielen geven meer grip en comfort, maar ze slijten sneller, je hebt meer weerstand en gaat dus minder snel. Een hard wiel heeft dus minder weerstand en gaat sneller, maar bij regen op de weg is er weinig grip.

Disciplines

In de skatesport zijn er veel disciplines, er zijn er maar liefst 15! De meest bekende zijn: free skaten, skeeleren, Roller Derby en agressive skating. Free skaten is het meest populair en kan ook als hobby worden gezien. Dit wordt vaak gedaan bij een skatepark. Skeeleren kan als hobby maar ook in wedstrijdvorm. Roller Derby gaat aan de hand van een puntenkoers. Agressive skating is opgedeeld in ‘vert’ en ‘street’. Bij vert wordt er gebruik gemaakt van een halfpipe en bij street wordt er gebruik gemaakt van alles in de omgeving waar bijvoorbeeld een trucje op gedaan kan worden.

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.