Veiligheidsmuseum

PIT veiligheid

Beleef de wereld van Politie, Brandweer en Ambulance bij Veiligheidsmuseum PIT! Help, de keuken staat in brand! Weet jij de vlammen zo snel mogelijk te doven? Beleef de wereld van politie, brandweer en ambulancezorg en volg een interactief lesje in veiligheid bij Veiligheidsmuseum PIT in Almere. Geniet met het hele gezin van dit leuke en leerzame uitje!

In PIT kom je van alles te weten over de geschiedenis van veiligheid en wat hulpdiensten doen om de samenleving zo veilig mogelijk te maken. Bekijk de historische collectie met o.a. voertuigen, uniformen en wapens. Er is ook veel te doen: Speel spannende misdaadgames, neem een kijkje in een echte politiecel en volg de verkeersregels op de skelter! Ook kan je één van de speurtochten doen of je verjaardag vieren bij PIT. Na een bezoek aan PIT weet jij hoe je bij kunt dragen aan een veilige samenleving. Leerzaam, maar vooral heel leuk! PIT is fascinerend voor bezoekers van alle leeftijden. Iedere bezoeker van jong tot oud, ontdekt de wereld van veiligheid op zijn eigen manier.

Het museum
Het begon ooit met hard schreeuwen, ratelen en trompetgeschal. Vervolgens kwamen er noodtelefoons en brandmelders op straat. Inmiddels is de fysieke afstand tussen de melder van een brand, ongeluk of incident en de ontvanger van de oproep steeds groter geworden. Nu worden meldingen centraal afgehandeld. Op de meldkamer schat de centralist een melding snel in. Stap in de rol van een 112 telefonist en behandel zelf een melding.

Brandweer
In Nederland zijn er per 1 januari 2014 25 regionale brandweerkorpsen die allemaal deel uitmaken van een veiligheidsregio. Korpsen werken onderling steeds meer samen, maar ook met andere hulpdiensten, burgers en bedrijven. Daarbij staat niet alleen het bestrijden van brand, ongevallen en rampen centraal maar vooral ook het voorkomen daarvan. Bekijk de historische voertuigen en blusmiddelen en neem plaats in een moderne brandweerauto. Blus een digitale brand en test of jij geschikt bent als brandweerman. LET OP: De digitale brand is tijdelijk onder constructie.

Geneeskundige Hulp
GHOR betekent Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio. GHOR is een afspraak over de samenwerking tussen diensten. Binnen GHOR weet iedere hulpverlener wat hij zelf moet doen, maar ook wat hij van collega’s kan verwachten. Zo is de hulpverlening zo goed mogelijk geregeld. Zie hoe dit te werk ging tijdens de vliegramp van Turkish Airways in 2009 op de digitale GHOR tafel.

Crisiscentrum
Bij een grote ramp of crisis moeten hulpdiensten onder hoge druk en in hoog tempo samenwerken. Iedereen moet goed voorbereid zijn en communicatie is essentieel. De grootste naoorlogse ramp is de Watersnoodramp van 1953. Op basis van het daar geleerde, werden met het oog op de toekomst verbeteringen aangebracht. Ook nu nog wordt na elke ramp of incident bekeken hoe de hulpverlening is verlopen. Zo hoopt men een volgende keer nog beter voorbereid te zijn.

Verkeersplein
De zorg voor veilig verkeer is historisch een van de basistaken van de politie. Controle en opsporing gaan hand in hand met preventie. De politie heeft een kleurrijke geschiedenis op het gebied van voorlichting over verkeersveiligheid. Politie, brandweer en ambulance haasten zich een ongeluk. Daar werken ze samen.

Belangrijk:
prioriteiten stellen en informatie delen. Leer op onze skelterbaan hoe om te gaan met verkeersveiligheid. Laat je niet flitsen!

Criminele netwerken
Internationale criminaliteit is een grote bedreiging voor onze veiligheid. Criminele netwerken maken wereldwijd slachtoffers en zorgen voor veel schade. Sommige ‘zware jongens’ zijn beroemd. Er hangt een sfeer van romantiek om hen heen, maar het werk en leven van een crimineel is weinig romantisch. Ontdek bij onze ‘escape’ drie-scherm bioscoop hoe criminele netwerken van mensenhandel, synthetische drugs en cybercrime zijn georganiseerd.

Politie
Zo’n 60.000 medewerkers voeren bij de politie heel veel verschillende taken uit. Om dat beter te stroomlijnen is op 1 januari 2013 de Nationale Politie opgericht. Bekijk de politievoertuigencollectie en de geschiedenis van politie-uniformen. In de politiecel ervaar je hoe het is om een verdachte te zijn.

Ben jij geschikt voor de politie?

Crime Scene
Hoe onderzoek je een misdrijf? Door sporen en aanwijzingen te zoeken, te analyseren en te duiden. Dat is het werk van het Nederlands Forensisch instituut (NFI). Zo helpt het NFI politie en justitie met het oplossen van misdrijven. Onderzoek zelf een crime scene en ontdek welk misdrijf hier heeft plaatsgevonden.

Wapenkluis
Burgers mogen geen geweld gebruiken, maar de politie wel. Het geweldsmonopolie is het alleenrecht op het gebruik van geweld. Dat alleenrecht brengt een zware verantwoordelijkheid met zich mee, die over veel meer gaat dan het gebruik van het vuurwapen. Agenten moeten heel vaak in een flits besluiten wat te doen. Speel de game in de wapenkluis. Welke beslissingen maak jij als agent?

bron: pitveiligheid.nl

Spike

Woef, Spike hier. Ik ben de jacht- en speurhond van Surfkids.